19 Mart 2014 Çarşamba

YGS Öncesi Öğrencilere Son Tavsiyeler

23 Martta yapılacak YGS öncesi öğrenciler oldukça heyecanlı, stresli ve kaygılı. Peki bu kaygıyı ve stresi öğrencilerimiz nasıl yenecek? İşte Uzmanından sınava günler kala yapılması gerekenler, tavsiyeler...
YGS Öncesi Öğrencilere Son Tavsiyeler
YGS'ye günler kala sınava girecek öğrenciler oldukça heyecanlı, stresli ve biraz da kaygılı. Peki bu kaygıyı ve stresi öğrencilerimiz nasıl yenecek? Uzmanlar sınava günler kala yapılması gerekenleri sıralarken, birçok ta tavsiyelerde bulunuyor.
Bildiğimiz gibi dünya bir misafirhane ve bizler de bu misafirhanenin geçici yolcularıyız. Zaman hızla akıp giderken eğitim öğretim hayatınızın başlaması ile birlikte kendinize belirlediğiniz hedeflerle bu misafirhaneden küçük bir pay almaya çalışıyorsunuz Peki hiç düşündünüz mü hayatta var olma amacınız nedir? Bizler neden dünyaya geldik? Tüm bu çabalarınızın, emeklerinizin karşılığı ne olacak?
Aylardır ekilen tohumların, zihinlerinize işlediğiniz bilgilerin filizlenme zamanı yaklaştı ve birçoğunuz bu tohumların ürün vermeme kaygısını yaşamaya başladınız. Biliyorsunuz ki hayatımızın her evresinin kendisine has zorlukları, sıkıntıları var ama bütün bunlarla birlikte varlığımızı devam ettirmek, tüm bu sıkıntılara göğüs gererek ümidimizi kaybetmemiz için Yüce yaratıcının bizlere sunduğu güzellikler ve tatlı anılarda var.
İçinde bulunduğunuz dönem duygularınızın, düşüncelerinizin ve de en önemlisi bilinç yapınızın yaprak yaprak açıldığı ve şekillendiği bir dönem. Bu yaşlarda duygularınız, düşünceleriniz ve daha da önemlisi bilinciniz yaprak yaprak açılıyor ve genişliyor. Çok yakında YGS’ye gireceksiniz ve içinizden birçoğunuz “Ya olmazsa”, “ zaman çok kısıtlı”, “bu sınavda başarısız olursam mahvolurum”  “ sınav kötü geçecek”, “başarısız olursam ailemin yüzüne nasıl bakarım”, “arkadaşlarım kazanır ben kazanamazsam herkese rezil olurum” şeklindeki düşüncelerde kendi iç dünyanızla savaş halindesiniz.
Sınavlara hazırlık sürecinde sık sık kalp atışlarınızda artış, mide bulantıları, kasılmalar, nefes almakta zorluk, uykusuzluk gibi fizyolojik şikayetler ile birlikte, çaresizlik, ümitsizlik, özgüven eksikliği, korku, öfke şeklinde duygusal belirtiler yaşıyorsunuz. Eğer bu ve benzeri sıkıntıların sizi fazlasıyla ele geçirdiğini düşünüyorsanız sınav kaygısı ile karşı karşıyasınız. Durun ve derin bir nefes alın çünkü bütün bu belirtiler sınavlara hazırlık sürecinde yoğunlukla gözlemlenen sıkıntılardır. Kendi sıkıntıları ile baş etmeyi ve onlara çözümler üretmeyi öğrenen bir öğrenci için çözülemeyecek gibi görülen bu problemler avantaja dönüşebilir; her şey sizlerin elinde. Şimdi yaşadığınız bu kaygı ile nasıl baş etmeniz gerektiğini öğrenme zamanı.
İşte sizlere yardımcı olacak sınav taktikleri;
İlk olarak sınavların sizler için ne anlam ifade ettiğini irdeleyin ve ilgi ve yeteneklerinize uygun hedefler belirleyin.
İç sesinize kulak verin, sınava yüklediğiniz olumsuz düşüncelerinizi, sizleri motive edecek olan gerçekçi ifadeler ile değiştirin. Bu uygulama beraberinde sizi rahatlatıcı duyguları getirecektir. Örneğin;
“Bu sınavda başarısız olacağım ve herkes benim işe yaramaz biri olduğumu düşünecek" düşüncesi yerine"Başarısız olmak ya da olmamak benim elimde. Şansım var, bunu kullanabilirim. Bu sınav benim değerli ya da değersiz olduğumu belirleyemez.”
“Arkadaşlarım çok zeki ve yetenekli. Onların iyi bir üniversiteye yerleşmesine katlanamam” düşüncesi yerine “Herkesin zeka alanları ve başarılı olduğu koşullar farklıdır. Benim kapasitem bu ve ben kendimi bu şekilde değerli hissediyorum.” Düşünceleri ile değiştirebilirsiniz.
Sınav sonunda elde etmek istediğiniz başarıyı kendi hayatınız ve hedefleriniz için isteyin. Sosyal açıdan takdir görmek ya da kabullenmek için çaba sarf etmeyin. Çevrenizdeki kişilere göre belirleyeceğiniz hedeflerin gerçekleşmesi durumunda yaşayacağınız mutluluk, o kişilerin hayatınızda kalma süresi ile paralel olacaktır.
Sınavdan önce son tekrarlarınızı yapın, zamanı iyi planlayın ve sınava hazırlık sürecinde uyguladığınız zaman planlamasını sınav sürecinde de uygulayın.
Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat edin, sınav günü diğer günlerdeki kahvaltı alışkanlığınızı devam ettirin ve midenizi rahatsız edecek ağır yiyecekler yemekten kaçının.
Sınav giriş yerlerinizde, sınav saatinden 1 saat önce hazır bir şekilde bekleyin. Rakiplerinizin sınav yerindeki korku ve kaygısı sizleri etkilemesin çünkü herkes kendi bilgisi dahilinde başarıyı elde edecektir.
Sınava girmeden önce sınava gireceğiniz yeri gözlemleyin.
Sınavın başlaması ile birlikte yapamadığınız sorularda zihninize yerleşen; “Hiçbir şey yapamayacağım. Sınav kötü geçecek. Her şeyi unuttum” gibi olumsuz düşünceleri kafanızdan çıkarın ve arkanıza yaslanın.
Vücudunuzda birtakım fizyolojik değişliklerin meydana geldiğini hissettiğinizde derin bir nefes alın ve sizi rahatlatacak olan nefes egzersizlerini uygulayın. Kaslarınızın, kalp atışlarınızın, ve tüm bedeninizin gevşediğini ve rahatladığınızı hissedin.
Sınav sürecinde soruları çözerken turlama tekniğini kullanın. Yapamadığınız sorularla inatlaşmayın. Bu soruları işaretleyerek daha sonra çözmek için zaman ayırın.
Sınavlarda birçok öğrenci için büyük sıkıntılara yol açan optik formda yanıtları kaydırma problemini ortadan kaldırmak için soruları çözdüğünüzde aynı anda optik forma işaretlemeleri yapın.
Sınav günü elinizden geleni yaptığınıza inanın o güne kadar ki en iyi performansınızı sergileyin. Unutmayın tohumlar zihninizde sizlerin tek yapması gereken şey, bilgiyi hatırlamak ve doğru olan şıkkı işaretlemek
Unutmayın hayatta var olabilme ve gelecek kaygısı 7’den 70’ e herkeste var olan bir durumdur.
Bu endişenin psikolojik sağlığınızı olumsuz etkileyen bir durum olmaktan çıkıp, hayatınıza anlam katan ve sizi motive eden bir güce dönüştürmek sizlerin elinde.
Hayatta başarıyı elde etmek ve mutlu olmak istiyorsanız kalbinizi, zihninizi ve çantanızı sizlere yük olmayacak ve varlığı ile sizlere güç verecek şeylerle doldurun.
Sahip olduğunuz yeteneklerinizi ve bilginizi geçici güzellikler ve mutluluklar için değil baki olana ulaşmak ve mutlu olmak için kullanın.
Emeklerinizin karşılığını almanız ve sizler için hayırlı olan başarıları elde etmeniz dileğiyle.  

BURCU KÖKSAL  / Rehberlik ve Psikolojik Danışman

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder