15 Haziran 2013 Cumartesi

Evde Bira Nasıl Yapılır ?

Evde bira yapmak marketten almaktan daha zahmetli. Fakat barbar Vikingler gibi kahkaha atıp dana budu ısırmayı hak etmek için kendi biranızı kendiniz yapmalısınız. 

Biranın ana malzemesi olan arpayı biraya dönüştürmek için arpa özü hazırlamanız lazım. Değişik bira türleri için farklı araç kitleri satılır. Her kitin içinde bir paket kurutulmuş şerbetçiotu özü ve bir paket bira mayası da bulunur. Bir kitten yaklaşık 2,5 litre bira çıkıyor. Büyük boy tencerenin içine su koyun ve
kaynatın. Su fokurdamaya başladığında tencereyi ateşten alıp arpa özünü ekleyin. Suyun içinde pıhtı kalmaması için iyice karıştırın. Daha sonra şerbetçiotunu ekleyin ve kaynatmaya başlayın.

Bu süreçte arpa karışımı çok köpüklenir ve hemen taşar. Taştıkça biranın tadından bir şeyler eksilir. Bu nedenle kaynama esnasında hiç su taşmamasına özen gösterin. Tencerenin içine bir iki temiz bakır madeni para atarak da taşmanın önüne geçebilirsiniz.

Tekrar oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutun. Böylece mayalanma sağlanacak. Karışım iyice kaynadıktan hemen sonra hızla soğutulmalı. Soğutulmuş arpa karışımını plastik bir sürahiye havadan dökün. Karışıma hava aldırıp mayanın gelişmesi için gereken oksijeni vermiş olacaksınız. Sürahinin kalanını 2,5 litreye tamamlayacak şekilde suyla doldurun ve bir kez daha havalandırmak için bir sürahiye aktarın.

Şimdi bira mayasını 32-38 derece arası ılık bir fincan suyla ıslatın. Mayayı iyice çözülünceye kadar karıştırın ve sürahi karışımına ekleyin. 10 saniye kadar iki karışımın iyice bütünleşmesi için kuvvetli karıştırın. Sürahinin ağzını sıkıca kapatın ve oda sıcaklığında iki hafta dinlendirin. 24 saat sonra bira karışımı iyice köpüklenir. Bu da mayalanma sürecinin başladığını gösterir. Biran tam anlamıyla 14 gün sonra tadına kavuşmuş olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder